Automat eller manuell?🤔

Spørsmålet om automatgir eller manuelt dukker raskt opp når en planlegger å ta lappen.

Med førerkort for manuelt gir har en også lov til å kjøre biler med automatgir. Tar en derimot førerkort for automatgir (klasse B, kode 78), kan dette bare brukes til automatgirede biler.

Det er flere argumenter for og mot begge alternativer. Hva bør en velge?

Fordelene med automatgir

Vi har registrert at argumentene for automatgir bare har blitt sterkere og sterkere over tid. La oss derfor ta en titt på fire av de viktigste.

• Tydelige tall – fremtiden er automatisk og ikke manuell
Manuelt girede biler blir stadig mindre vanlig. I dag har mer enn 95% av alle solgte nybiler automatgir. Utviklingen har gått i rekordfart i favør av automatgir – det er ikke mer enn 5-6 år siden andelen solgte nybiler med automatgir bare var 75%. Når det kommer til el- og hybridbiler, selges disse kun med automatgir.

• Bedre trafikksikkerhet raskere med automatgir
Det er mye å holde styr på når en er fersk bak rattet. En skal lære seg å overholde trafikkregler og forholde seg til andre trafikanter på en måte som minimerer faren for farlige situasjon og ulykker. For nye sjåfører krever det mye fokus å lære å gire og clutche korrekt, og som oftest tar det derfor lengre tid å bli en trygg sjåfør med manuelt gir.

• Lavere prislapp på førerkortet
De fleste elever trenger færre kjøretimer når en slipper å fokusere på giring og clutching. Førerkortet blir derfor billigere. Dette er spesielt tilfellet for dem som ikke har mulighet for å øvelseskjøre med manuelt giret bil hjemme.

• Enkelt og billig å konvertere fra automat til manuell
Når en først har førerkort for automatgir, er veien til førerkort for manuelt gir kort. Siden de trafikale kunnskapene allerede er på plass, trenger en bare å trene opp de tekniske ferdighetene innen giring og clutching. Etter å ha bestått en ny praktisk oppkjøring, har en rett til å føre manuelt girede biler.

Det er verken nødvendig å gjennomføre obligatoriske kurs eller teoriprøven på nytt når en allerede har førerkort for automatgir. Øvelseskjøringen med manuelt gir kan foregår på egenhånd og/eller med kjørelærer, alt etter behov og ønske. Å konvertere fra automatgir til manuelt gir trenger derfor ikke koste mye.

Motargumenter mot automatgir

Hva med motargumentene mot førerkort med automatgir? Vi som jobber inn trafikkopplæring hører ofte følgende til forsvar for manuelt gir:

• Det gir større frihet når en skal leie eller låne bil
• Mange firmabiler har manuelt gir
• Det er flere billige bruktbiler som har manuelt gir
• Foreldrene mine synes det er viktig å kunne gire

Om utleie-, låne- og firmabiler
Som vi allerede har sett, har bare en liten prosentandel av alle solgte nybiler manuelt gir. I 2019 var antallet i underkant av 7000 biler på landsbasis. Om det fremdeles finnes en del firmabiler og utleiebiler med manuelt gir, vil vi garantert se en klar utvikling i retning automatgir i løpet av få år.

Er en i en situasjon hvor en allerede har førerkort for automatgir og skal starte i en jobb med firmabil med manuelt gir? For en trafikksikker sjåfør er veien fra automatgir til manuelt gir kort, både økonomisk og praktisk.

Argumentet om billige bruktbiler
En rask titt på finn.no avslører at mer enn halvparten av bruktbilene som ligger til salgs har automatgir. Søker en blant bruktbiler fra 2010 eller senere, er andelen på hele 2/3 i automatgirets favør. Å finne bruktbiler med automatgir er altså ikke noe problem.

Jo eldre bilen er, jo større er selvfølgelig sannsynligheten for at den har manuelt gir. Sånn sett kan flere av de virkelig billige bruktbilene ha manuelt gir.

Nostalgi og fornuft
For mange foreldre kan giring være forbundet med en viss nostalgi. Settes nostalgien til side, bør det være enklere å se at det i dag sjeldent er nødvendig å kunne bruke manuelt gir.

Oppsummert – automat eller manuell?

Sånn vi ser det, bør en ha to hovedfokus når en planlegger å ta lappen– god trafikksikkerhet kombinert med den enkeltes behov. Ofte kommer biler med manuelt gir godt ut i begge tilfeller.

Del denne artikkelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

JEG VIL BLI ELEV

Har du spørsmål om pris og hvilke kurs du har behov for, ikke nøl med å ta kontakt.

Vi ringer deg.